Miért drága az éttermi szolgáltatás? Miért emelkedtek duplájára a vendélátós árak az elmúlt pár évben? Miért esett vissza 30%-al a vendéglátóipar forgalma a tavaly év végéhez képest?
Néhany kérdés még eszembe jutna ezzel kapcsolatban, de úgy érzem már ez is sok a normálishoz képest.
Tudjuk, hogy a Covid nem tett jót a gazdaságnak, és azt is, hogy a háború sem segítette elő a gazdaság növekedését, és a lakosság pénztárcájának sem tett jót. Viszont a Kormány elhibázott gazdaságpolitikájának ennél nagyobb szerepe van. Míg látjuk, hogy az EU-ban sorba jönnek ki az országok a mélypontból, Magyarország egyre jobban zuhan lefelé a lejtőn, az infláció egyre magasabb méreteket ölt.

Az első két kérdésre már madjnem választ is adtunk, viszont ezt még kiegészíteném egy „kis aprósággal”, merthogy ennyi fizetnivaló a világon nincsen, amivel egy vendéglátós Magyaroszágon szembesül. Fizetni kell ÁFÁ-t, Iparűzési adót, kamarai hozzájárulást, társasági adót, SZJA-t, TB-t, Turizmusfejlesztési hozzájárulást! Zeneszolgáltatás díját, Bérleti díjat, szemétdíjat, rezsit, fizetik az alkalmazottakat, törnek a tányérok, törnek a poharak, elromlik a sütő, elromlik a kávéfőző, az alapanyagárak az egekben, és ha ez nem elég, a hatóságok gyakran szeretnek büntetni a legapróbb hibák miatt is, elég húzós összegeket.

Ha elmegyünk étterembe, ne azt vegyük számításba, hogy otthon ezt elkészítem fele ennyiből. Persze, ezt mindenki tudja. Ez egy kényelmi szolgáltatás, ami sajnos napjainkban nem a fénykorát éli. És, hogy miért esett vissza a forgalom a legtöbb helyen? Ismét visszakanyarodnék a Kormány elhibázott gazdaságpolitikájához. Neked is, nekem is, neki is kevesebbet ér a pénze, kétszer átgondoljuk mire költjük el a napról napra kevesebbet érő Forintjaink.